top of page

TITICACA | MOOISTE EN GROOTSTE MEER WAT IK OOIT GEZIEN HEB

Tijdens mijn Spaanse lessen in Cusco bedenk ik dat ik graag naar het Titicacameer wil. Ik hoor er steeds zulke mooie verhalen over, dat wil ik ook zien! Dus op vrijdagavond neem ik de nachtbus naar Puno, een reis van zo’n 6 uur. Ik heb van tevoren in Cusco al een tour geregeld waarbij ik per boot 3 eilanden ga bezoeken.


Alles van riet

Het eerste eiland is Uros, één van de drijvende eilanden die de locals zelf maken van riet. Echt heel apart! Ieder eiland heeft een president en alles wordt gemaakt van riet, zelfs de boten waarin ze varen. Op het eiland laten ze zien hoe ze alles maken, best interessant! Na Uros gaat de boot verder naar het eiland Amantani terwijl de bewoners van Uros ons zingend uitzwaaien.


Slapen bij locals

Op Amantani wonen 10 verschillende gemeenschappen en kun je bij een lokale familie slapen. Ik word opgehaald door de dochter van mijn familie. Het huis is erg eenvoudig en in een lemen hutje koken ze op een houtvuurtje. De lunch bestaat uit soep met rijst, kaas en salade. Het klinkt helaas lekkerder dan het is. Als toetje krijg ik nog coca thee. Dit is gemaakt van coca bladeren, dezelfde waar ze cocaïne van maken. Dus nu ben ik verslaafd, haha! De slaapkamer valt me mee met dekbedden van Harry Potter en Bugs Bunny. Zo grappig om op dit op deze afgelegen plek te zien! De douche is helaas koud en het toilet moet je door spoelen met een emmer water. Maar goed, ik kom hier om te zien hoe de locals leven.


’s Middags ga ik naar de tempel van Pacha Mama (moeder aarde) op de top van de berg. Sinds de verovering van de Spanjaarden is Peru grotendeels katholiek, maar ze houden ook nog vast aan hun eigen Inca rituelen. Het klimmen naar de top is vermoeiend omdat alles zo hoog ligt en ik het bloedheet heb. Maar het is wel de moeite waard. Boven op de top heb ik een prachtig uitzicht over het eiland en het meer! De zon begint ook langzaam onder te gaan, wat het allemaal nog mooier maakt. Na terugkomst bij mijn familie krijg ik het avondeten. En verrassing.. dat is hetzelfde als de lunch.


In de avond krijg ik traditionele kleding aan en brengt de dochter me met een zaklamp naar een lokaaltje waar een feest is. Op het eiland is nergens verlichting dus zelf kun je de weg nooit vinden in het pikkedonker. Er speelt een bandje traditionele muziek met o.a. panfluiten en er zijn andere toeristen en locals die dansen. Na het feest slaap ik als een blok.


Mutsen met pompoenen

De volgende ochtend word ik om 7 uur gewekt voor het ontbijt: pannenkoeken met jam, heerlijk! Daarna neem ik afscheid en ga ik met de boot verder naar het laatste eiland, Taquile. Het is wat kleiner dan Amantani maar ook ontzettend mooi. De mensen daar zien er schitterend uit. De mannen dragen mutsen met pompoenen en daaraan kun je zien of ze vrijgezel zijn of niet. Afhankelijk aan welke kant de pompoen zit. De vrouwen dragen pompoenen aan de zijkant van hun rok. Het lijkt mij wel wat, iedereen hetzelfde gekleed zodat je nooit hoeft na te denken wat je aan moet trekken. Geen mode hoeven te volgen, lekker simpel toch?


In de middag nog even lunchen op het eiland en daarna weer met de boot naar Puno. Het is ongeveer 3 uur varen dus tegen 15.00 uur ben ik terug. Helaas vertrekt de bus naar Cusco pas om 22.00 uur. Puno is een saaie stad dus ik ga maar zo lang mogelijk in een restaurant zitten. In de avond vertrekt eindelijk de bus en tegen 04.30 uur ben ik weer in Cusco. Ik ben kapot maar wat was dit een bijzonder weekend. Het Titicacameer is zeker één van de mooiste, of eigenlijk het mooiste en grootste meer wat ik ooit heb gezien!


door Henny | Titicacameer, Peru

Comments


bottom of page