top of page

Wildlife rescue center

Het project

Het Wildlife Rescue and Rehabilitation Center bestaat uit 45 hectare land en ligt in de Petén regio in het noorden van Guatemala. Het ligt ook slechts 45 km van de bekende Maya tempels van Tikal. Het centrum is bereikbaar per boot vanaf het stadje Flores. 

Project

In het centrum verblijven zo'n 500 (wilde) dieren. Bijna allemaal zijn ze in beslag genomen vanwege illegale handel. Er zijn voornamelijk veel slingerapen, brulapen, papegaaien en ara's. Ook zijn er regelmatig toekans, uilen, otters, haviken, krokodillen, schildpadden, rolstaartbeertjes, wilde zwijnen, ocelotten en herten te vinden. Het centrum weet nooit wat er binnen gaat komen. Zo komt er een tijd niets en dan worden er ineens 100 nieuwe dieren binnengebracht. Het is dus altijd weer een uitdaging om alle dieren een goed onderkomen te bieden. 

Het doel is om de dieren te rehabiliteren en ze terug te laten keren in de natuur. Als dieren binnenkomen gaan ze eerst 60 dagen in quarantaine om zeker te zijn dat ze geen ziektes aan de andere dieren over kunnen dragen. De meeste dieren zijn nog erg jong en hebben onmiddellijke en constante zorg nodig. Vogeltjes moeten met de hand gevoerd worden en apen worden intensief gecontroleerd. Als dieren gewond zijn worden ze meteen behandeld door een dierenarts in de kliniek. 

Na de quarantaine periode worden ze (indien mogelijk) bij soortgenoten gezet. Hier kunnen ze leren vliegen, spieren opbouwen, leren zich in de natuur te bewegen en zichzelf te voeden. Een dier wordt pas vrijgelaten als zeker is dat hij in het wild kan overleven, niet te gewend aan mensen is en compleet gezond is. Dit is een proces wat vaak jaren duurt. Helaas blijven er ook altijd dieren die nooit meer terug de natuur in kunnen. Deze blijven dan de rest van hun leven in het centrum wonen. 

Naast rehabilitatie doet het centrum ook veel aan voorlichting. Ze bezoeken vaak lokale gemeenschappen en scholen in de buurt of laten deze naar het centrum komen. Zo hopen ze de illegale handel in wilde dieren te verminderen. 

Werkzaamheden

Vrijwilligers helpen met het voeden en verzorgen van de dieren. Elke diersoort heeft een eigen voedingsschema, hierin staat precies wat en hoe je het klaar moet maken. Uiteraard moeten de kooien ook schoongemaakt worden. Je krijgt duidelijke instructies hoe je met elk dier om moet gaan. De dieren moeten leren om straks in het wild te overleven, ze mogen dus niet teveel aandacht krijgen. Tegen papegaaien mag je bijvoorbeeld niet praten. Ze leren heel snel en zo gauw ze kunnen praten kunnen ze nooit meer in het wild leven.

Werkzaamheden

Andere werkzaamheden kunnen zijn voedsel verzamelen (bijvoorbeeld vissen vangen), dieren stimuleren door speeltjes te maken, kooien bouwen en rondleidingen geven. Als dieren erg jong zijn (bijvoorbeeld baby aapjes) moeten ze met de hand gevoerd worden. Dit werk wordt meestal aan vrijwilligers die langere tijd blijven gegeven (minimaal 3-4 weken). Een aantal keer per jaar worden dieren vrijgelaten in de natuur. Als er plek is kunnen er ook vrijwilligers mee. Als je een opleiding volgt en/of veel ervaring met dieren hebt (bijvoorbeeld als dierenarts) mag je ook helpen bij medische behandelingen, operaties en bloedafnames.

Stage

Het werk is uitstekend geschikt als stage voor studies die met dier en/of natuur te maken hebben, zoals diergeneeskunde, wildlife, biologie, natuurbeheer, ecotoerisme, enz. Dit is een unieke kans om ervaring op te doen en samen te werken met andere professionals. De prijzen zijn hetzelfde als voor gewoon vrijwilligerswerk. Laat ons weten wat je zoekt en wij helpen je graag verder. 

Programma voor studenten diergeneeskunde

Voor studenten diergeneeskunde die weinig tijd hebben is er een speciaal 2 weeks programma. Het programma bestaat naast het dagelijkse werk uit lezingen, case discussies, autopsies, klinisch werk en praktische training voor de omgang met wilde dieren. Er gelden hiervoor speciale data en prijzen. 

Wat voor dieren hebben ze hier? 

Het wisselt uiteraard welke dieren er in het centrum zitten. Er zijn veel slingerapen, brulapen, papegaaien en ara's. Daarnaast kun je toekans, uilen, otters, haviken, krokodillen, schildpadden, rolstaartbeertjes, wilde zwijnen, ocelotten en herten tegenkomen. 

Wat zijn de werktijden? 

Je werkt volgens het schema van de dieren. Dieren beginnen hun dag vroeg en moeten dus ook vroeg eten. Op dit tijdstip is het ook nog niet zo warm en dus het fijnst om te werken. In de middag begint het erg warm te worden en ben je vrij om te doen wat jij wilt. 

Dit is een voorbeeld van een werkdag: 

06.30 uur:    dieren voeden en kooien schoonmaken

08.00 uur:    ontbijt

09.00 uur:    overige werkzaamheden (speeltjes maken, voedsel zoeken, etc.)

11.00 uur:    kooien schoonmaken

12.00 uur:    werkzaamheden afronden

13.00 uur:    lunch

14.00 uur:    dieren voeden

15.00 uur:    vrije tijd: relaxen, zwemmen, hiken, trips naar Flores

18.00 uur:    avondeten

Locatie

Jungle in het noorden van Guatemala, 15 minuten met de boot vanaf Flores.

Accommodatie

Accommodatie

Het centrum heeft een eigen vrijwilligershuis. Je zit middenin de natuur dus het is erg basic. Er is bijvoorbeeld geen warm water, het is namelijk ontzettend warm hier. Ook is er geen wifi, je kunt wel sms'en met thuis. Elke kamer heeft twee stapelbedden en de badkamer deel je met de kamer ernaast. Buiten hangen hangmatten om na het werk te relaxen. Er is een aparte eetzaal waar je drie keer per dag te eten krijgt. Twee keer per week kunnen vrijwilligers met de boot mee naar Flores. Hier kun je internetten, naar de wasserette, pinnen of een keer uiteten gaan.

Er wordt ook regelmatig een tweedaagse trip naar de Maya tempels van Tikal georganiseerd. De prijs hiervoor is €195 en is inclusief vervoer, een nacht in een hotel in het park, maaltijden en Engelstalige gids (exclusief entree van zo'n €15). 

Prijzen vrijwilligerswerk 2023

Dit project draait bijna geheel op vrijwilligers, ze krijgen verder weinig financiële ondersteuning. Je betaalt voornamelijk voor je accommodatie en de maaltijden die erbij horen. Daarnaast gebruiken ze een deel van jouw geld om het centrum te verbeteren en uit te breiden. Denk aan het bouwen van extra kooien, vergroten van de bestaande kooien en het kopen van betere apparatuur voor de operatiekamers en het laboratorium. 

Prijzen

Inclusief​

 • Overnachtingen in het vrijwilligershuis 

 • 3 maaltijden per dag

 • Pick-up vanaf de luchthaven in Flores of busstation in Santa Elena

 • Financiële ondersteuning van dit project

Exclusief

 • Reis naar Guatemala

 • Vervoer naar het project. De meeste internationale vluchten komen pas eind van de dag in Guatemala-City aan. Je zult dan moeten overnachten (bijv. in een airport hotel of in Antigua) en kunt de volgende dag verder naar het project reizen. Dit kan met een binnenlandse vlucht (ca. €150-175 retour) of met de bus (ca. €50-100 retour).

 • Tweedaagse trip naar Tikal, bij te boeken voor €199

 • Reis- en /of annuleringsverzekering

 • Administratiekosten van €35

Voorwaarden

 • Minimumleeftijd is 17 jaar (je moet dit jaar nog 18 worden en je ouders moeten een toestemmingsformulier tekenen)

 • Minimum verblijf is 1 week

 • Je kunt elke dag starten behalve in het weekend. Plan je aankomst dus van maandag t/m vrijdag. 

 • Je moet volledig gevaccineerd zijn tegen covid-19. Indien je langer dan 7 dagen van tevoren al in Guatemala bent is een negatieve test ook verplicht. 

 • De vrijwilligerscoördinator en dierenarts spreken Engels, de rest van het personeel alleen Spaans. Het is dus niet verplicht om Spaans te spreken maar wel handig. Kijk bij onze taalschool in Antigua als je Spaanse les bij wilt boeken. 

Wil je meer weten over dit project neem dan contact met ons op!

bottom of page