top of page

Schildpadden

Project

Het project

Dit project bevindt zich aan de Pacifische kust in het zuiden van Guatemala. Het richt zich voornamelijk op het redden van eieren van zeeschildpadden. Locals eten deze eieren namelijk op. Ze plunderen de nesten en verkopen de eieren aan restaurants en eettentjes door heel Guatemala.

Zo'n 98% van de eieren komen van de dwergschildpad. Deze legt eieren van half juli tot november, met een piek van augustus tot oktober. In deze piektijd worden vaak wel 30 nesten per nacht gevonden. Gemiddeld zitten er 92 eieren in een nest. De veel zeldzamere lederschildpad legt eieren van november tot januari. Hiervan worden slechts 2 à 3 nesten per jaar gevonden, aangezien deze soort met uitsterven bedreigd is. Naast schildpadden worden ook andere gestrande dieren gered en behandeld. 

Buiten het nestseizoen richt het project zich vooral op onderzoek naar bedreigde diersoorten en voorlichting aan de lokale gemeenschappen. Ze leren de locals hoe ze met dier en milieu om moeten gaan en hoe ze een duurzaam bestaan op kunnen bouwen. Vrijwilligers kunnen naast de schildpadden dus ook meedoen met projecten op het gebied van gezondheid, ecotoerisme en onderwijs. 

Werkzaamheden

Werkzaamheden

Het grootste gedeelte van het werk wordt 's avonds en 's nachts gedaan. Op dit tijdstip leggen schildpadden namelijk hun eieren. Vrijwilligers worden in groepjes verdeeld en maken rondes van 2 tot 4 uur over het strand, op zoek naar zeeschildpadden die eieren aan het leggen zijn. De eieren worden daarna verzameld en naar de broedplaats bij het centrum gebracht. Hier worden ze in het zand begraven tot ze uitkomen. Alle eieren worden zorgvuldig geregistreerd.

 

Als de eieren uit beginnen te komen checken de vrijwilligers de broedplaats meerdere keren per dag en verzamelen ze de baby schildpadjes. Gemiddeld komen 90% van de eieren uit. De schildpadjes worden opgemeten en gewogen en daarna vrijgelaten op het strand. Vaak komen er kinderen en toeristen langs om te helpen de schildpadjes vrij te laten. Vrijwilligers kunnen dan een kort praatje houden over het belang van het behoud van zeeschildpadden.

Naast dit kunnen vrijwilligers ook helpen onderzoekdata te verzamelen, de gezondheid van het mangrove systeem te monitoren, bomen te planten en helpen met het fokken van kaaimannen, leguanen en papegaaien. In de omgeving liggen vijf lokale gemeenschappen, hier wordt ook erg veel werk gedaan. Vrijwilligers kunnen meehelpen op de scholen, Engelse les geven, het strand schoonhouden, voorlichtingen geven en helpen bij de ontwikkeling van ecotoerisme. 

Stage

Het werk is uitstekend geschikt als stage voor studies die met dier en/of natuur te maken hebben, zoals diergeneeskunde, wildlife, biologie, natuurbeheer, ecotoerisme, enz. Dit is een unieke kans om ervaring op te doen en samen te werken met andere professionals. De prijzen zijn hetzelfde als voor gewoon vrijwilligerswerk. Laat ons weten wat je zoekt en wij helpen je graag verder. 

Wat voor dieren hebben ze hier? 

Ze hebben uiteraard schildpadden, maar ook kaaimannen, leguanen en papegaaien. Deze dieren moeten verzorgd en gevoed worden. Daarnaast worden er regelmatig andere dieren gered. 

Wat zijn de werktijden? 

In het nestseizoen werk je voornamelijk 's avonds en 's nachts. Overdag kun je dan bijslapen.

De projecten die met de lokale gemeenschappen gedaan worden vinden overdag plaats. 

Locatie

Pacifische kust in het zuiden van Guatemala, vlakbij de kustplaats Monterrico

Accommodatie

Het centrum heeft twee vrijwilligershuisjes, een voor mannen en een voor vrouwen. Je zit middenin de natuur dus het is erg basic. Er is bijvoorbeeld geen warm water, het is namelijk ontzettend warm hier. Ook is er geen wifi, je kunt wel sms'en met thuis. Elk huisje heeft vier stapelbedden, je slaapt er dus met maximaal acht personen. Buiten hangen hangmatten om te relaxen. Er is een aparte eetzaal waar je drie keer per dag te eten krijgt. Op slechts 20 minuten met de bus ligt de kustplaats Monterrico, hier kun je bijvoorbeeld internetten.

Het project ligt op ongeveer 3-4 uur rijden van Guatemala-City. Er is alleen geen directe verbinding, je moet eerst naar Antigua. Mocht je dus nog niet in Guatemala zijn (voor bijvoorbeeld Spaanse les), dan kun je ons pick-up pakket bijboeken. Je wordt dan opgehaald op de luchthaven van Guatemala-City, naar een hotel in Antigua gebracht en de volgende dag naar het project. Terug brengen ze je weer naar Antigua voor een overnachting en de volgende dag naar de luchthaven. Dit pakket kun je bijboeken voor €195.  

Accommodatie

Prijzen vrijwilligerswerk 2023

Dit project draait bijna geheel op vrijwilligers, ze krijgen verder weinig financiële ondersteuning. Je betaalt voornamelijk voor je accommodatie en de maaltijden die erbij horen. Daarnaast gebruiken ze een deel van jouw geld om de faciliteiten te verbeteren en uit te breiden. 

Prijzen

Inclusief​

 • Overnachtingen in het vrijwilligershuis 

 • 3 maaltijden per dag

 • Financiële ondersteuning van dit project

Exclusief

 • Reis naar Guatemala

 • Vervoer naar het project. De meeste internationale vluchten komen pas eind van de dag in Guatemala-City aan. Je zult dan moeten overnachten (bijv. in een airport hotel of in Antigua) en kunt de volgende dag per bus verder naar het project reizen.  

 • Reis- en /of annuleringsverzekering

 • Administratiekosten van €35

Voorwaarden

 • Minimumleeftijd is 17 jaar (je moet dit jaar nog 18 worden en je ouders moeten een toestemmingsformulier tekenen)

 • Minimum verblijf is 1 week

 • Je kunt elke dag starten behalve in het weekend. Plan je aankomst dus van maandag t/m vrijdag. 

 • Je moet volledig gevaccineerd zijn tegen covid-19. Indien je langer dan 7 dagen van tevoren al in Guatemala bent is een negatieve test ook verplicht. 

 • De vrijwilligerscoördinator en dierenarts spreken Engels, de rest van het personeel alleen Spaans. Het is dus niet verplicht om Spaans te spreken maar wel handig. Kijk bij onze taalschool in Antigua als je Spaanse les bij wilt boeken. 

Wil je meer weten over dit project neem dan contact met ons op!

bottom of page